Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Τα καραμελωμένα μήλα της... "Μιλένιας" μου!!


Ίσως ο τίτλος να έπρεπε να ήταν αλλιώς...
"Φωτογραφίες με θέμα τα μήλα" ας πούμε..., μια και η συνταγή δεν είναι περίπλοκη, δεν απαιτεί μαγειρική γνώση και εμπειρία, ούτε αποτελεί ένα μέρος από αυτό που λέμε gourmet...
Είναι ένα απλό, παιδικό θα έλεγα γλύκισμα, που άνετα το τιμούν και τα...μεγάλα παιδιά!! Αρκεί να σας αρέσει η γεύση της καραμέλας γάλακτος.
Εμένα η ομορφιά τους με τράβηξε και έτσι όπως ήταν με την καραμέλα και τα κοτσανάκια "εξτένσιον" που τους έβαλα, ήταν...πειρασμός!!! 


Όλα ξεκίνησαν από ένα τελάρο μικρά μήλα (φιρίκια) που μας πρόσφεραν στο χωριό , κομμένα την ίδια μέρα από τα δέντρα. Φρέσκα ζουμερά μικρά μηλαράκια, χωρίς ραντίσματα, ακέρωτα.Τα πλέναμε και τα τρώγαμε... μέχρι που η Μιλένια μου(έτσι λέμε την μικρή μου κόρη γιατί γεννήθηκε το 2000 ή αλλιώς millennium), ήθελε γλυκό. Έτσι, θυμήθηκα αυτή την απλή συνταγή και φτιάξαμε καραμελωμένα μήλα!!


Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι:

Μήλα
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο
και ένα κλαδί πλάτανου, που το έκοψα σε μικρότερα κλαδάκια, τα έπλυνα, τα στέγνωσα και τα κάρφωσα στο σημείο που ήταν το κοτσάνι του κάθε μήλου.


Η διαδικασία της εκτέλεσης είναι πολύ απλή.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και τοποθετούμε μέσα το κουτί του ζαχαρούχου γάλακτος (αφού πρώτα του έχουμε κάνει στο καπάκι δύο μικρές τρύπες για να μην σκάσει κατά τον βρασμό και έχουμε αφαιρέσει το χαρτί που είναι καλυμμένο γύρω του), και το αφήνουμε να καραμελώσει σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες περίπου.
Το παρακολουθούμε όσο βράζει, για να προσθέσουμε νερό αν χρειαστεί καθώς αυτό εξατμίζεται.
Όταν το ζαχαρούχο γάλα γίνει καραμέλα το αδειάζουμε σε ένα πυρίμαχο μπολ και ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά για να γίνει ένα λείο μείγμα και η καραμέλα είναι έτοιμη.
Αφού έχουμε πλύνει και στεγνώσει τα μήλα τα βουτάμε στην καραμέλα έτσι ώστε να καλυφθούν με αυτή ομοιόμορφα.
Αν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε με τρούφα ή καραμελάκια ζαχαροπλαστικής.







Σας άρεσαν;
Κι αν ναι, σαν γλύκισμα ή...  ως θέμα για φωτογράφιση; :)


Καλό και γλυκό Σαββατοκύριακο να έχετε!!♥♥♥

Ε.Κ.


Υ.Γ. "Η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στην Χιονάτη μου που σήμερα έχει γενέθλια♥
Χρόνια σου πολλά μανούλα!!"

12 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ελένη!!! Εχω δει την ανάρτηση από την πρώτη ώρα που ανέβηκε αλλά δεν είχα χρόνο να σχολιάσω νωρίτερα κι όλο το σκεφτόμουν.
    Ελένη μου έχω μείνει να κοιτάζω τις φωτογραφίες. Είμαι εντυπωσιασμένη από την όμορφη "νεκρά φύση" που έχεις φωτογραφίσει. Μου άρεσε πολύ το θέμα της φωτογράφισης, ο φόντος (αυτά τα ακατέργαστα ξύλα), τα τριαντάφυλλα αλλά και τα κλαδιά που επέλεξες να καρφώσεις πάνω στα μήλα. Είναι όλα εξαιρετικού γούστου.

    Επίσης οφείλω να πω ότι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση (θετική φυσικά!!!!!) το όνομα της μικρής σου. Το Μηλένια είναι το πραγματικό της ή κάποιο χαϊδευτικό που της έχετε δώσει? Είναι πολύ έξυπνο το ότι συνδυάσατε την χρονολογία γέννισής της με το όνομα αυτό! Μπράβο σας!!!!!! Τα χαίρομαι πολύ κάτι τέτοια.

    Σε φιλώ και σε καληνυχτίζω!!!
    Καλό Σαββατοβραδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φύση, Χρυσαυγή μου, η φύση και ότι την αποτελεί, είναι πάντα το ωραιότερο θέμα!!!
      Τα ξύλα που έχω χρησιμοποιήσει για φόντο είναι......δύο πλαστικά σουπλά!!!!!!!! Το κατάλαβες ή σε ξεγέλασαν?? :)))
      Όσο για την Μιλένια, χαϊδευτικά φωνάζουμε έτσι απο μικρούλα την... Δήμητρα :P
      Σε ευχαριστώ άλλη μια φορά για τα καλά σου λόγια!!!!

      Φιλιά πολλά-πολλά!!

      Διαγραφή
  2. Δε θα μπορούσες να κάνεις πιο όμορφη και γλυκιά ανάρτηση!!! :)) Για μια ακόμη φορά με εκπλήσεις με αυτά που φτιάχνεις!! Με λίγα με υλικά της φύσης και έχεις δημιουργήσει ένα απίστευτο σκηνικό!! Η Μιλένια είχε πολύ καλή ιδέα αλλά το χέρι της μαμάς τα απογείωσε με τον μοναδικό της τρόπο!!
    Καλά να περνάς στα Λονδίνα!!
    Πιες ένα καφέ για μένα στο Valerie παρέα με μια πάστα (αγαπημένο μου μαγαζί).
    Καλή Κυριακή Ελένη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελεάνα μου ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια για όσα έχω φτιάξει!!
      Τώρα που σου γράφω είμαι ακόμα στο Λονδίνο κ βρέχει!! και είναι παντού Χριστούγεννα!!! Έρχομαι αύριο πίσω Αθήνα. Πέρασα από την patisserie που είπες αλλά δεν είχαμε χρόνο με τις κόρες μου να καθήσουμε. Την επόμενη φορά!!:))

      Την καλησπέρα μου και φιλιά!!!!

      Διαγραφή
  3. Εμένα μου αρέσουν και σαν λιχουδιά και σαν θέμα για φωτογράφιση!
    Γευση που θυμίζει τις καραμέλες γάλακτος των παιδικών μας χρόνων, θυμασαι; αυτές με την αγελαδίτσα στο περιτύλιγμα, αλλά και εικόνα ιδανική για μια νεκρη φυση ενός ζωγράφου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θυμάμαι λέει!!!!
      Ακόμα τις αγοράζω, χύμα, όταν κατεβαίνω στην κεντρική αγορά της Αθήνας!!!
      Ήμουν σίγουρη πως θα σου άρεσαν και σαν θέμα φωτογράφισης τα μήλα!!! Καλλιτεχνικό σκηνικό, όπως και να 'χει!!!!
      Τα φιλιά και την καλησπέρα μου Νίκη :)))

      Διαγραφή
  4. Απίστευτες φωτογραφίες και σκηνικό! Απλά πράγματα, σοφά σκηνοθετημένα συνθέτουν υπέροχες φωτογραφίες ... Καλή εβδομάδα Ελένη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, για σκηνοθεσία δεν ξέρω αλλά με τέτοιους πρωταγωνιστές (μήλα, καρποί αγριοτριανταφυλλιάς), δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες οι εικόνες!! :P

      Καλή εβδομάδα και για σένα Χριστινάκι μου♥♥

      Διαγραφή
  5. Δεν χρειάζεται κάτι να είναι γκουρμέτ για να είναι άκρως απολαυστικό! Πόσο μάλλον όταν φωτογραφίζεται τόσο δελεαστικά που φαντάζεσαι τη Χιονάτη και τους νάνους όπου να 'ναι να κάνουν την εμφάνισή τους στο πλάνο!!!
    Η ιδέα για τα κοτσάνια, καταπληκτική!!
    Πολλές καλημέρες και καλή εβδομάδα :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φάτε μάτια ψάρια δηλαδή!!χαχαχαχα
      Είναι από τις περιπτώσεις που δεν σε δελεάζει το περιεχόμενο αλλά... το περιτύλιγμα που είναι φτιαγμένο με μεράκι; :))
      Κι όμως, θα συμφωνήσω Δήμητρα!!!!!

      Να είσαι καλά, την καλημέρα μου )*

      Διαγραφή
  6. Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς πολύ ωραίοι σαν σκηνικό!
    Να χαίρεσαι τη μανούλα σου για πολλά χρόνια ακόμη.Και να χαίρεσαι την κάθε στιγμή μαζί της όσο περισσότερο μπορείς.
    Όσο για την καραμέλα μμμ γιαμ γιαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλέκα μου, είναι η καλύτερη ευχή για την μανούλα μου!!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!

      Τα φιλιά μου :))

      Διαγραφή